Scroll to top

Het is u vast ook wel eens overkomen. Een idee krijgen dat je niet meer loslaat.  Na een paar toevallige notities viel het ons op dat we niet echt een mooi handschrift hebben. Hoe kon dat toch? Herinneringen aan lange saaie oefeningen op de basisschool zitten nog vers in ons geheugen. We hebben tenslotte enorm veel geoefend. Eigenlijk hadden we best wel heel veel geoefend en niemand had het als een leuk vak ervaren en het resultaat was na vele jaren bedroevend, niemand van ons had echt een mooi handschrift.

Sneller schrijven

Kun je schrijven nu niet sneller, leuker en met een beter resultaat leren? Je vraagt je al snel af hoeveel tijd er wel niet wordt besteed aan het leren schrijven. Als proef op de som bekeek ik nog eens goed het handschrift van mijn kinderen. Eentje zit op de basisschool en de andere op de middelbare school. Na zoveel jaar met nieuwe inzichten zou men het vast wel beter onderwijzen. Ik moest al snel de conclusie trekken dat het helaas nog slechter was dan vroeger. Ik herinner me ook de frustratie om te leren schrijven. Elke keer wanneer er een nieuwe letter kwam, voelde ik me onzeker. Want je moest het tempo van de klas volgen. Niet vaak een plezierige ervaring.

Met al die herinneringen op tafel, waarbij iedereen wel iets soortgelijks had ervaren met de schrijflessen, vonden we dat er een nieuwe manier moest komen om makkelijk, snel en goed te leren schrijven. Bovendien moest het ook leuk zijn om te doen! Iedereen kent wel iemand die wel een mooi handschrift heeft. Maar degene die altijd consequent mooi schrijft, is een machine. Al snel kwam de vraag: kan je de perfecte schrijfbeweging zou kunnen overbrengen met een schrijfrobot?

Leren schrijven

We hebben schrijven geleerd door goed naar de meester of de juf te kijken. Zij deden het voor op het bord en we probeerden het zo goed mogelijk na te doen in ons schriftje. Dat viel mij in ieder geval niet mee. Tientallen keren dezelfde letter oefenen, erg saai want mijn gedachten  waren  meer bij de voetbalstrijd na schooltijd of de nieuwe hut die we aan het bouwen waren. Wat nu als je een pen kan vastpakken en de beweging wordt je automatisch aangeleerd, zonder dat je super geconcentreerd moet zijn. Dat zou de schrijfrobot moeten kunnen. Een robot heeft erg veel geduld en kan de perfecte schrijfbeweging eindeloos uitvoeren.

Het eerste prototype wat we in samenwerking met de hogeschool en universiteit lieten ontwikkelen was niet echt een succes. De beweging was niet zo perfect als we gehoopt hadden. Maar het tweede prototype was dat wel en de eerste Sqriba was geboren. Een robot die je met herhaalde bewegingen de perfecte schrijfbeweging kan leren. Schrijven is weliswaar een complexe beweging en nu waren we in staat om te onderzoeken of de Sqriba ook echt werkt. Kan je zo een complexe beweging overbrengen door herhaalde (repetitieve) bewegingen? We hebben veel gehad aan de adviezen en samenwerking met bijvoorbeeld het platform handschrift ontwikkeling.

Schrijfrobot testen

De eerste testen waren zeer hoopvol, bij verschillende groepen kinderen op basisscholen maar zelfs op schaakclubs hebben we de eerste testen gedaan. Kinderen vonden het gelijk leuk om te doen, niets is leuker om kinderen een manier aan te kunnen bieden wat leren leuk maakt. Maar het resultaat was ook zichtbaar, zelfs al na enige keren kort oefenen. Een beter handschrift, met minder tijd.

Een prototype is natuurlijk een begin, we leerden al snel dat we het nog verder konden verbeteren. Bijvoorbeeld met visuele en auditieve feedback en lesmethoden die goed op het gebruik van de Sqriba aansluiten. Over leren schrijven is nog veel te schrijven, wat op deze blog later zeker naar voren zal komen.

Als u een idee te binnen schiet, omarm het. Je weet maar nooit hoe het de wereld kan veranderen. We hopen dat ons idee, kinderen kan helpen om sneller , beter en met meer plezier zal leren schrijven. Maar we willen eigenlijk meer, we hopen vooral dat we mensen kunnen helpen die om wat voor reden dan ook opnieuw moeten leren schrijven, of mensen die anders nooit schrijven zouden leren. Ondanks dat de Sqriba hiervoor een uitstekend hulpmiddel blijkt te zijn, gaat ons dat alleen lukken wanneer u ook de Sqriba omarmt.

 

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *