Scroll to top

ondanks een beroerte weer leren schrijven!

 

De wedergeboorte van mijn schriftelijke communicatie!

In een regionaal dagblad las ik een artikel over een nieuwe schrijf voorziening voor op de basisscholen; in een tijd waarin basisschool leerlingen meer tijd doorbrengen achter een toetsenbord dan dat ze een pen in de hand hebben, gaat het handschrift achteruit of komt niet tot ontwikkeling. Dit tot grote wanhoop van de toch al zo geplaagde onderwijzers.

Mijn dominante hand.

Deze noodkreet werd gehoord en wel door wetenschappers van de TU in delft. Onder aanvoering van Jan van den Brom, werd onderzocht of er in dit zelfde digitale tijdperk niet een hulpmiddel was te ontwikkelen waarbij basisschoolleerlingen zelfstandig hun handschrift zouden kunnen optimaliseren. Het leidde tot de ontwikkeling van de “Sqriba”. In feite een schrijfrobot, ter grootte van een kleine lessenaar, waarbij de computer een magnetische pen aanstuurt zodat de juiste schrijfvaardigheid wordt geoefend.

Ook mijn handschrift was al jaren niet fraai meer en bijna onleesbaar. Na vele uren in de collegebanken en uitschrijven van vele rapporten voor mijn werk in de Sociale verzekeringen; Daarnaast was ik linkshandig en op basis van leeftijd net ontsnapt aan gedwongen rechtshandig schrijven onder het oog van een juf en meester met een dreigende liniaal in hun krachtige dominante hand. Ik mocht dan aan de liniaal zijn ontsnapt, maar ik kon  50 jaar later niet ontsnappen aan de CVA- sluipmoordenaar”.

De gevolgen na de beroerte.

Want toen deze moordenaar had toegeslagen en mijn dominante linker arm/hand volledig lam had geslagen en a- functioneel was geworden, was ik blij met een toetsenbord die zich gewillig liet bedienen door de niet dominante hand en iets leesbaars produceerde.

Op het moment dat een toetsenbord niet beschikbaar was ,vroeg ik met schaamrood op de kaken aan toevallige passanten om pen en papier voor mij te gebruiken. Ik voelde mij zoals een analfabeet zich ook  moet voelen. Tijdens de revalidatieperiode was er een ergotherapeut die “schrijftherapie erbij” deed. Met schrijfbladen gedownload van het internet moest ik rechtshandig letters overtrekken in een volle luidruchtige ruimte, als schrijfvoorziening  kreeg ik een gewicht op het papier om het schrijfblad vast te houden, emotioneel zag ik hoe mijn rechterhand buiten de lijntjes kraste! 

Wat het begin en het eind was van de blokletters wist ik 50 jaar na de basisschool niet meer; het resultaat was bedroevend en  duwde mij verder in de depressie, moedeloos werd je ervan. Na afloop van de revalidatieperiode dwong ik mijzelf om regelmatig het rechtshandig schrijven te oefenen. Duizenden keren maakte ik mijn “nieuwe” handtekening en paraaf.; maar werd er niet vrolijk van en keek jaloers naar mensen, die net als ik vroeger moeiteloos schriftelijk communiceerden.

Niet alleen voor kinderen?

Toen ik las over de Sqriba, dacht ik wat voor basisschool-leerlingen geldt, geldt ook voor mij, ondanks al mijn mooie schooldiploma’s! Met gebruikmaking van een toetsenbord stuurde ik een berichtje na de TU, om mijn interesse te tonen voor de Sqriba. Al snel kreeg ik het mailadres van Jan van den Brom, die de Sqriba zelfstandig verder had ontwikkeld en op de markt had gebracht. Per kerende post was er contact.

“Mijn doelgroep“ had nog geen kennis gemaakt met de Sqriba en was aan de aandacht van de ontwikkelaar ontsnapt. Maar hij begreep mijn situatie en was van harte bereid om een Sqriba aan mij beschikbaar te stellen om te testen. Binnen een week had ik de Sqriba thuis staan. Het tafeltje waarop de schrijf- robot staat past makkelijk in onze kamer. Na een uitvoerige en vriendelijke uiteenzetting over de Sqriba ging ik aan de slag met het bijgeleverde oefenmateriaal. Iets meer dan de revalidatie schrijfbladen!

Weer kunnen schrijven!

Na de eerste ervaring voelde ik mijn rechterhand bijna automatisch de schrijfbewegingen maken, het beschadigde brein was toch nog leerbaar dankzij de schrijfrobot! Wat heel belangrijk was was dat de schrijfrobot mij leerde hoe ik de letters moest maken; dus waar beginnen en eindigen de letters én waar maak  je de verbinding met de volgende letter. Want de Sqriba leert je wel om “schoonschrift” te schrijven. Ik was zo onder de indruk van het resultaat; als ik vroeg wakker was zat ik ‘morgens om 5 uur al achter de Sqriba. Het was een goede start van de dag want ik werd er blij van, in tegenstelling tot de schrijfperiode in het revalidatiecentrum. Mooi was om te ervaren dat mijn niet dominante hand rechte lijnen maakte en niet meer buiten de lijnen schreef.

Na 6 weken oefenen,  deed ik mijn eerste 10 minuten test. Juf Nienke was tevreden, met name over  het aan een gesloten ”verbindend”schrijven. Door de wedergeboorte van mijn schriftelijke communicatie kan ik ook weer ”verbindend“ zijn. En voor een CVA patiënt voelt dat als een wedergeboorte!!

 

L.H.L.  Stiekema

 

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *