Scroll to top

SchrijvenNL

Afgelopen woensdag mochten we op bezoek bij de werkgroep SchrijvenNL in het Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen.
SchrijvenNL is een groep professionals uit verschillende disciplines die in hun dagelijks werk veel ervaring hebben en onderzoek doen op het gebied van kinderen met schrijfproblemen. De werkgroep heeft een website schrijvenNL.nl waarop veel informatie is te vinden. De site heeft als doel betrouwbare kennis over te dragen aan geïnteresseerden die werken met kinderen met schrijfproblemen om deze heterogene groep kinderen zo optimaal mogelijk te kunnen helpen en begeleiden.

Sqriba

De schrijfrobot Sqriba heeft als doelstelling om kinderen een goed en vlot handschrift aan te leren, een doelstelling waar SchrijvenNL zich uiteraard ook in kan vinden en waarbij ze openstaan voor nieuwe ideeën die hier een bijdrage aan kunnen leveren. Een gedeelte van de avond was gereserveerd om de Sqriba te demonstreren.

Advies en tips

Het aanleren van een goed en vlot handschrift door een robot kent natuurlijk vele andere uitgangspunten in vergelijking de traditionele manier. Toch gelden er voor de traditionele manier en leren schrijven door een robot dezelfde voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan de zithouding, pengreep en de ligging van het papier. Naast de voor de hand liggende voorwaarden zijn er zeer veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden en aandacht vereisen bij het aanleren van een handschrift. Al deze zaken probeert het Sqriba team te verwerken in de robot.

Sqriba uitproberen

SchrijvenNL probeert de Sqriba
Woensdagavond mochten we dan ook weer veel advies en tips in ontvangst nemen, waarvoor we heel dankbaar zijn. De werkgroep SchrijvenNL kon ook de Sqriba uitproberen. We hadden er één meegebracht om te demonstreren. Voor de schrijfexperts van SchrijvenNL was dit toch wel een bijzondere ervaring. Vooral omdat zij de werking van de schrijfrobot konden ervaren met op de achtergrond hun kennis over schrijven. Ook op deze avond kwam er weer zeer nuttige feedback. En werd veel kennis gedeeld om tot een nog beter resultaat te komen.

Aan de slag met handschriftonderwijs

Aan de slag met handschrijft onderwijs
We leerden ook dat een aantal betrokkenen van SchrijvenNL een boek uitbrengt over handschriftonderwijs waar ook het Sqriba team erg naar uitkijkt. Het komt uit op 25 mei a.s. en draagt de titel: Aan de slag met handschriftonderwijs en is te bestellen via deze link van Boom Uitgevers Amsterdam.

Het Sqriba team wil heel graag Sabrine van Everdingen, Prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden, Dr. Johannes Noordstar, Dr. Anneloes Overvelde, Dr. Margo van Hartingsveldt, Marie-Jose de Ridder, Ingrid van Bommel, Mirjam Damen en Rijn van de Rozenberg bedanken voor de inspirerende avond en adviezen.

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *